2009. december 16., szerda

KARÁCSONYI SZIMBÓLUMOK

KARÁCSONYFA- életfa. A karácsony Jézus születésével születésnap és életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza.

GÖMB- a tejességet jelképezi. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg. Törékeny, illékony, mint a boldogság. Vigyázni kell rá! A fán legalább annyi gömb legyen, ahány bolygó (9) van.

CSÚCSDÍSZ- a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót. Gyakori, hogy a csúcsdísz lángos csillag formájú, mert ez hozta hírül a n Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

ANGYALHAJ- a fát borító misztikus fátyol, áttetsző, mégis leplez. Az ezoterikus gondolkozás, a titkok szimbóluma. A jászol szalmájának- a kis Jézus derékaljának- analógiája. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

ANGYALKÁK- kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre advent angyalai. Az ő hangjukra figyelmeztetnek az angyalkák. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a karácsonyra.

DIÓ ÉS ALMA- a tudás fája, az életfa. Az eredendő bűnre, a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsességjelkép. A jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.

SZALONCUKOR- a fára díszbe öltöztetett boldogságtéglácskát helyeznek. Örömforrásunk a csokoládé, és a belőle formált kis téglácskák a boldogság házának építőkövetit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem készítsen szaloncukrot szeretettel, odaadással, boldogan.

MÉZESKALÁCSDÍSZEK- formázhatnak fenyőt, angyalt, napot és holdat, csengettyűt, lángos csillagot. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.

CSENGETTYŰ- a pogány kultúrában démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a gyertya és a csillagszóró.

CSILLAGSZÓRÓ- a fényszikrák a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések mulandóságát.

(Ünnep-ELŐ- a Petőfi Népe színes kiadványa 2009.dec.4.)

1 megjegyzés:

Éva blogja :) írta...

De jó, hogy leírtad ezeket, mert eddig pl. nem tudtam, hogy a szaloncukor, vagy csillagszóró mit is jelképez! :)